Volwassen onderpresteerders willen ook meer achievement: nieuw loopbaancentrum

Talent in Groei Loopbaancentrum, een project van Samen Slimmer Groeien en Talentum Coaching

Een coaching is een samenwerking, een partnerschap. Een goeie coach zal jou begeleiden in je vragen door écht te luisteren. Je coach is een klankbord, een kritisch oor. Als onderpresteerder zitten hier al een aantal uitdagingen in. Je hebt het doorgaans al moeilijker om je vraag te formuleren, want dat had je op school ook al (“wat vragen ze nu precies van me?”). Hoogbegaafde onderpresteerders kampen daarbij ook met het taalniveau. Ze hanteren een andere taal, hebben meer woorden en gebruiken die ook. Daarbovenop hebben heel wat onderpresteerders al een lijvig cv, vaak zonder de nodige credentials (scholing niet afgewerkt, vele jobs gecombineerd of na elkaar uitgevoerd, attesten niet verzameld,…). Je kan het eerste gesprek dan ook best wat voorbereiden, dat kan zo:

  • Wat loopt goed in mijn leven? Waar ben ik best tevreden mee? Wat wil ik behouden?

  • Wat mag er veranderen?

  • Waar loop ik tegenaan?

Je kan dit uitschrijven, in je hoofd uitdenken, creatief aanpakken, om het even hoe. Het hoeft er niet netjes uit te zien, dit is een denkoefening om je gedachten te ordenen. Even stilstaan bij de goed lopende aspecten in je leven én benoemen wat jij wil veranderen. Je kan hier wel een tijdje zoet mee zijn. Geef jezelf dan ook de nodige tijd, ga niet blokkeren omdat het niet 1-2-3 helder lijkt te zijn, laat het groeien en breng je gedachtenoefening mee naar het 1e gesprek.

Onderpresteerders, hoe ga jij met je talenten om?

Je valt al snel op, vooral omdat je de ene keer zo snel bent en zoveel blijkt te weten, maar de andere keer lijk je dan weer “oliedom” omdat je niet snapt hoe het koffie apparaat werkt. Je hebt energie voor 2, bent snel uitgekeken op je maandag-tot-vrijdag job, maar je mist vaak de juiste credentials om een job op jouw maat te kunnen krijgen.

Je krijgt te maken met heel wat (verkeerde) verwachtingen én er is maar weinig begrip voor jouw andere manier van denken. Hoogbegaafd blijft een geladen woord waardoor de meeste hoogbegaafde volwassenen ervoor kiezen om het niet te benoemen op het werk.

Hoogbegaafde onderpresteerders blijken het niet gemakkelijk te hebben op de werkvloer. Samenwerken in team is geen eenvoudige klus als jij steeds over alle info beschikt, waarmee de rest van je team de indruk krijgt dat zij overbodig zijn. Je snelheid van denken is van die mate dat je steeds weer moet wachten tot het voor de anderen ook helder is. Mogelijk ga je dan wel zuchten, met de ogen draaien (“dames!” :-)) en misschien neem je het gewoonweg uit handen en doe je het dus gewoon zelf. Koppel daaraan vast dat hoogbegaafden een perfectionistisch kantje hebben… NIET eenvoudig dus. En dat is nog niet alles, in de praktijk hoor ik vaak dat hoogbegaafde volwassen onderpresteerders ervaren dat zij nogal chaotisch zijn, bepaalde technieken onvoldoende beheersen en ook daardoor extra ongeduldig reageren (in de eerste plaats naar zichzelf toe). Een aantal van hen neemt geen opdrachten meer aan, heeft zichzelf ervan overtuigd dat anderen het veel beter kunnen.

Ondertussen ben jij je wel hyperbewust van de kansen die je hebt laten schieten… je omgeving geeft je dit mogelijk al een hele poos aan.

Wil jij ook weg van het onderpresteren?

Sedert één jaar zijn ook volwassen hoogbegaafden bij ons welkom. In kortlopende trajecten – want jij bent een snelle denker en hebt vaak genoeg aan een paar krachtige insteken – gaan we van start met wat jij wil aanpakken/veranderen om tot (betere) prestaties te komen.

Hierbij een paar indrukken van deelnemers:

Ik ben sindsdien tot veel meer in staat (A.)

Ik ben gelijk met je tips aan de slag gegaan én het resultaat mag er wezen (K.)

Mijn medewerkers zeggen me dat ik er veel meer sta (O.)

Traditioneel combineer ik 3 jobs, mijn omgeving geeft aan dat zij nu zien dat ik dit ook echt aankan. (H.)

De werkvloer blijkt, net zo min als de school destijds, gemaakt voor hoogbegaafden. Waar de ene zichzelf een leefwereld creëert waarbij meerdere jobs naast elkaar (en vaak ook door elkaar) lopen, zijn er hoogbegaafden die zichzelf klein houden. Ze willen zich koste wat kost aanpassen aan de verwachtingen, met de nodige gevolgen (laag welbevinden, gaan in overdrive, stress, …).

Vaak blijkt zelfs dat de omgeving het veel sneller doorheeft dan je denkt. Getuige daarvan zijn de vele volwassenen die nu pas ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn, want daar blijkt keer op keer dat iedereen er op zat te wachten tot die zich zou outen. Je kan je ook beter niet verstoppen, maar het blijft een moeilijk gegeven in een team als er eentje hoogbegaafd is. Daarbij blijkt het eenvoudiger wanneer deze voldoet aan het stereotype beeld van de hoogbegaafde nerd. Maar wat met al die knapperds die chaoten zijn, hun ideeën niet spontaan vertaald krijgen in actie, onzeker zijn van nature, introverten, zich niet als een vis in het water voelen in het team?

Onderpresterende hoogbegaafde volwassenen komen in alle maten en vormen. Ze zijn vaak meester in het verhullen van hun mogelijkheden. Hoogstens vallen ze op in een teamoverleg door hun krasse uitspraken waarmee ze nagels met koppen slaan. Onderpresteren gaat vaak gepaard met problemen met de Executieve Functies wat maakt dat deze hoogbegaafde meer moeite ervaart met plannen en ideeën omzetten in doelgerichte actie. De verstrooide professor wordt allang niet meer geapprecieerd.

3 tips die jou uit het onderpresteren helpen

Onderpresteren bezorgt je veel stress. Jij beseft ten volle wat je kan en wat niet, maar toch zit er een belemmering op om U tegen te zeggen.

  • Ik heb niet de juiste diploma’s om te doen wat ik wil.
  • Mijn vriend diende het eindwerk niet in.
  • Boordevol ideeën, maar hoe krijg ik ze in de praktijk uitgevoerd?
  • Talloze onafgewerkte projecten liggen daarOndertussen twijfel ik zo hard aan mijzelf (en mijn kunnen), ik blijf waar ik ben en dat maakt me doodongelukkig.
  • Wat zal ik kiezen? Moet dat of kan het ook beide? Maar hoe krijg ik dat georganiseerd?

Als hoogbegaafde ben je creatief, snelle denker én beschik je over een goede dosis zelfreflectie. Je hebt dus alle tools in huis om jezelf te overstijgen. Doe er dus vandaag nog iets aan! Hierbij alvast 3 belangrijke tips om je onderpresteren de deur uit te werken:

  1. Your hopes must be bigger than your dream Ga voor uitdaging, droom groot en hoop nog groter. Je hoeft het nu NOG niet te kunnen, maar het helder hebben van een doel maakt dat je gaat streven. Waar je ook uitkomt, inzetten – doorzetten en ervaringen opdoen.

  2. Werk met een scrumboard waarbij je kan bijhouden (1) wat je moet doen, (2) waar je mee bezig bent en (3) wat er je ondertussen hebt afgewerkt

  3. Volg een coachingtraject of training waarmee je een krachtige doorstart kan maken, als onderpresteerder is dit een van je grootste valkuilen: je denkt dat je alles alleen moet doen/kunnen

Loopbaanbegeleiding bij Talent in Groei

Sinds 1 januari 2024 kun je als hoogbegaafde ook terecht bij Talent in Groei. Nicole Dewinter en Tania Gevaert bundelen de krachten om in dit loopbaancentrum doelgerichter met jouw talenten aan de slag te gaan. Neem een kijkje op www.talentingroei.be  of maak ineens een afspraak via loopbaanbegeleiding@talentingroei.be 

Post Info :
Deel deze post :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *