Plannen in functie van de komende blok en examens

Paniek/examenstress ontstaat heel vaak omdat je op een gegeven moment overweldigd raakt door de hoeveelheid werk die je nog moet verrichten. Een planning kan helpen om terug rustig te worden. Enerzijds krijg je door het maken van een planning het gevoel dat je actie onderneemt en anderzijds creëer je voor jezelf ook een overzicht van wat er nog moet gebeuren. Een planning helpt je om je eigen vooruitgang in beeld te brengen.

Een planning kan vele vormen en maten aannemen. Het is kwestie van een planning te zoeken die werkt voor jou. In wat volgt geef ik je tips/advies om een goede planning op te stellen. Het belangrijkste uitgangspunt hier is:

Kies een planning die werkt voor jou!

Welke planning is geschikt?

Voor veel jongeren in het secundair onderwijs raad ik aan om tijdens het schooljaar weekplanningen te gebruiken. Deze jongeren krijgen namelijk heel veel taken/toetsen op korte termijn waardoor het niet evident is om op lange termijn te plannen, er zijn namelijk heel veel onbekenden. Met het oog op de examens in juni lijkt het wel aangeraden om na de paasvakantie minstens 2 momenten per week te voorzien om cursussen op orde te brengen, samenvattingen te maken en andere voorbereidingen te treffen los van de taken/toetsen die op dat moment gepland staan. Eén voordeel voor deze jongeren is dan wel dat wanneer de toetsen goed werden voorbereid, dat ze voor deze vakken nog weinig werk zullen hebben in termen van samenvattingen maken.

Een belangrijk vertrekpunt bij een planning is de vraag: “Op welke termijn plan ik?”

Studenten in het hoger onderwijs verkeren in een andere situatie. Deze jongeren krijgen namelijk vaak veel meer vrijheid en weten vaak van bij het begin van het semester al welke taken/papers/groepswerken ze moeten maken voor welke vakken. Zij kunnen dus gemakkelijker plannen op lange termijn en vertrekken dan ook best van hun examenrooster en paperdeadlines om een planning op te stellen.

Een volgende stap is om te bepalen hoe je de eigen planning zal vormgeven

Een standaardplanning die je bij ons krijgt is een sjabloon waar 7 dagen opstaan, elk onderverdeeld in 3 dagdelen. Zeker voor jongeren die met weekplanningen werken is dit een handig sjabloon. Je kan natuurlijk ook een gelijkaardig sjabloon maken voor een maandplanning of een kalender gebruiken.

Iets anders wat ikzelf graag gebruik en wat voor een aantal uitstellers ook wel goed werkt is een to do lijst. Niet zomaar een to do lijst maar een trello (dit is trouwens ook een app). Je schrijft per taak alle deeltaken op post-its en hangt deze op een blad met daarboven TO DO. Daarnaast hangen nog twee blaadjes, eentje met DOING en eentje met DONE. Op die manier kun je de eigen vooruitgang visueel maken en voorzie je meer flexibiliteit.

De reden waarom dit werkt voor heel wat uitsteller is omdat ze niet gebonden zijn aan een specifiek uur. In tegenstelling tot een weekplanning waarin je jezelf voorneemt om van 17u tot 19u te werken, geef je voor jezelf aan “oké, dit is wat er moet gebeuren tegen dan.” Deze manier van plannen werkt zowel bij lange termijn planningen als bij korte termijn planningen. Je kan To do’s maken op dag, week, maand, … basis.

Ben je een hardnekkige uitsteller dan leg je jezelf best een korte termijn deadline op in het gebruiken van deze methode. Werkt een to do lijst niet voor jou, dan kun je er ook voor kiezen om een planning zonder uren te maken en gewoon per dag een doel/doelen op te stellen.

Een laatste belangrijke stap is om in deeltaken te plannen

Een planning geeft richting aan je handelen door concrete acties te formuleren. Je kan beginnen met een rudimentair schema met daarin welk vak je wanneer gaat studeren. Maar vaak helpt het om het concreter te maken. In plaats van “Psychologie” plan je beter “Psychologie hoofdstuk 1 en 2 samenvatten”. Zo heb je ook een duidelijk doel voor die dag opgesteld.

Hetzelfde voor taken.Een paper bestaat vaak uit verschillende delen en stappen die je moet ondernemen om tot een eindtotaal te komen. Om je planning concreet te maken helpt het om al die deeltaken op papier te zetten. Dit helpt niet alleen om de vooruitgang te blijven zien, maar zorgt er ook voor dat je concrete actieboodschappen noteert.

Wil je nog meer tips over plannen en het aanpakken van je onderpresteren? Bekijk dan zeker eens ons nieuw boek Slim Onderpresteren Aanpakken. Voor ouders en onderpresteerders die graag ook begeleiding willen starten binnenkort ook coachingstrajecten in groep (inclusief boek). Voor meer informatie kun je hier terecht en je mag natuurlijk ook altijd mailen!

Heel veel succes met de planning!

Groeten Ophélie

Post Info :
Deel deze post :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *