Ouders van kinderen die naast hoogbegaafd ook een leer- en/of ontwikkelingstoornis hebben, krijgen deze opmerking bijna dagelijks.
Is je kind dan nog wel hoogbegaafd?
Voor deze ouders is het opvoeden een zo mogelijk nog grotere uitdaging. Ze zitten vaak zelf ook met heel wat vragen. Hun kind is niet recht-toe-recht-aan te beschrijven maar ook niet zomaar vlotjes te begeleiden. Dat is dus best pittig, als ouder van een kind dat Dubbel Bijzonder is.
Kinderen die Dubbel Bijzonder zijn hebben het beste en het meest uitdagende van beide pijlers (als ik het even zo mag noemen). Ze zijn intens en leergierig, maar ervaren ook moeite met de focus of emotieregulatie. Ze maken heel wat hardnekkige fouten. Thuis zijn ze AANWEZIG. Ouders ervaren het opvoeden als een nog grotere uitdaging: bezorgdheden zijn groot, de strijd is pittig.
Wat is dat: Dubbel Bijzonder?
We spreken van Dubbel Bijzonder als het kind naast de hoogbegaafdheid ook een leer- en/of ontwikkelingsstoornis heeft, maar het kan ook gaan om meerdere stoornissen. Ook mogen we de kinderen met socio-emotionele problemen niet over het hoofd zien. Het is mogelijk dat het kind Dubbel Bijzonder is voor altijd (vb ADHD, dyslexie, ASS), maar het kan ook gaan om een tijdelijke belemmering (vb depressie). En zoals we met hoogbegaafden gewoon zijn, het is zeker mogelijk dat zij de stoornis zodanig onder controle krijgen dat het op termijn slechts nog een probleem is, of zelfs een eigenheid waar ze op een heel natuurlijke manier rekening mee hebben leren houden.
Vertrekken van sterktes en talenten
Hoogbegaafde kinderen hebben de creativiteit, de doorzetting en de capaciteiten om een groot verschil te maken in hun leven en dat van anderen. We kunnen deze sterktes, ook wel talenten genoemd, aanspreken. Vanuit het onderzoek gaan we dus op zoek naar hoe we het Dubbel Bijzondere kind kunnen helpen om te groeien. De aanpak zal dus steeds op beide (of meer) vlakken inzetten: op de hoogbegaafdheid en bijhorende behoeften én ondersteunen op de uitdagingen en noden die daaruit volgen.
Werkt dat?
Ja zeker!! We werken hiervoor steeds samen met de ouders, het kind, de leerkracht en eventuele deskundigen (logo, kine, arts, …). En is best heel wat die je thuis en op school kan doen, naast het werk van de deskundigen. Daarom hebben we dit jaar 4 masterclasses over hoe je Dubbel Bijzondere kinderen kunt op weg helpen.
Dr. Ophélie Desmet in dialoog met collega’s en jouw vragen
Op 22 november hebben we Lenneke Kapitein te gast die je wegwijs maakt in dyslexie. Verder in het schooljaar komen dr. Matt Fugate (ADHD), dr. Richard Olenchack (DCD) en dr. Claire Hughes (ASS) aan bod.
We maken een opname die je achteraf krijgt toegestuurd. Breng je vragen mee naar de Masterclass en leg ze voor aan onze deskundigen!
Meer info via www.onderpresteren.be
Eén reactie
Hallo, ik geef een mss wat verwarde reactie :
-ik ben ondersteuner in het gewone onderwijs; inclusieve denker, vechter en onderhandelaar voor andermans kinderen…
-onze dochter is een ‘dubbel bijzondere meid’ denk ik: zij is meer dan gemiddeld begaafd (getest) heeft dyslexie en dyscalculie (getest), zij is snel afgeleid, zij vertoont weerbarstig gedag in de klas (niet antwoorden wanneer gevraagd, antwoorden geven wanneer niet gevraagd, opmerkingen geven, lachten en grappen in de les , les storen enz.). Gesprekken met de school en clb hebben tot niet veel geleid. Hulp is er op breed niveau, zij weigeren om hulp op maat te verstrekken, enkel wat zij kennen wordt aangeboden: bv spraakprogramma, formularium. Daar is onze dochter niet mee geholpen vanwege de dubbele leerstoornis. Ze gooit bv de woorden en getallen door elkaar in stress, ze heeft geen auditief geheugen.
-Net voor de examens is er iets emotioneel voorgevallen. De school en clb werden op de hoogte gebracht. Zij gaven het antwoord dat er rust moest bewaard worden, maar onttrokken zich volledig aan het gebeuren. Ik anticipeerde problemen…. De examenresultaten waren dan ook heel slecht.
-dochter kreeg B-attest! Wij als ouders maken daar geen drama van; de dochter had het niet verwacht en is bijzonder geschrokken. Met de paasexamens werd er gezegd dat ze pas zullen oriënteren op het einde van het 4de jaar (net klaar met 3de jaar).
Is het mogelijk om tips, adviezen, verwijzingen te krijgen want er zijn nog 3 jaar te gaan in dat ‘gewone’ onderwijs!!
Mvg, Nathalie