Ouders van kinderen die naast hoogbegaafd ook een leer- en/of ontwikkelingstoornis hebben, krijgen deze opmerking bijna dagelijks:
Is je kind dan nog wel hoogbegaafd?
Voor deze ouders is het opvoeden een zo mogelijk nog grotere uitdaging. Ze zitten vaak zelf ook met heel wat vragen. Hun kind is niet recht-toe-recht-aan te beschrijven maar ook niet zomaar vlotjes te begeleiden. Dat is dus best pittig, als ouder van een kind dat Dubbel Bijzonder is.
Kinderen die Dubbel Bijzonder zijn hebben het beste en het meest uitdagende van beide pijlers (als ik het even zo mag noemen). Ze zijn intens en leergierig, maar ervaren ook moeite met de focus of emotieregulatie. Ze maken heel wat hardnekkige fouten. Thuis zijn ze AANWEZIG. Ouders ervaren het opvoeden als een nog grotere uitdaging: bezorgdheden zijn groot, de strijd is pittig.
Wat is dat: Dubbel Bijzonder?
We spreken van Dubbel Bijzonder als het kind naast de hoogbegaafdheid ook een leer- en/of ontwikkelingsstoornis heeft, maar het kan ook gaan om meerdere stoornissen. Ook mogen we de kinderen met socio-emotionele problemen niet over het hoofd zien. Het is mogelijk dat het kind Dubbel Bijzonder is voor altijd (vb ADHD, dyslexie, ASS), maar het kan ook gaan om een tijdelijke belemmering (vb depressie). En zoals we met hoogbegaafden gewoon zijn, het is zeker mogelijk dat zij de stoornis zodanig onder controle krijgen dat het op termijn slechts nog een probleem is, of zelfs een eigenheid waar ze op een heel natuurlijke manier rekening mee hebben leren houden.
Vertrekken van sterktes en talenten
Hoogbegaafde kinderen hebben de creativiteit, de doorzetting en de capaciteiten om een groot verschil te maken in hun leven en dat van anderen. We kunnen deze sterktes, ook wel talenten genoemd, aanspreken. Vanuit het onderzoek gaan we dus op zoek naar hoe we het Dubbel Bijzondere kind kunnen helpen om te groeien. De aanpak zal dus steeds op beide (of meer) vlakken inzetten: op de hoogbegaafdheid en bijhorende behoeften én ondersteunen op de uitdagingen en noden die daaruit volgen.
Werkt dat?
Ja zeker!! We werken hiervoor steeds samen met de ouders, het kind, de leerkracht en eventuele deskundigen (logo, kine, arts, …). En is best heel wat die je thuis en op school kan doen, naast het werk van de deskundigen. Daarom hebben we dit jaar 4 masterclasses over hoe je Dubbel Bijzondere kinderen kunt op weg helpen.
Binnenkort is er weer een opleiding Dubbel Bijzonder
Meer info via www.onderpresteren.be
2 reacties
Welke iQ- test kan een kind met diagnose DCD en vermoeden van hoogbegaafdheid het beste doen?
Hij is nu 17 jaar.
Beste,
Best eens langs gaan bij een klinisch orthopedagoog met spevialisatie neurodiversiteit.
WAIS test is nog steeds een standaard.
Grtjs en succes,
Koen