Mijn start
Vijf jaar geleden zette ik de grote stap van het veilige en gekende college naar de universiteit. Ik koos voor de kleinschaligheid van de KULAK om mijzelf de stress van een grote onbekende stad te besparen. Drie jaar en één bachelor diploma later was het tijd voor Leuven. Opnieuw een start vol stress en spanning voor het onbekende. En vorige week, met master op zak, begon er weer een nieuw avontuur: ik startte aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Ondertussen kan ik nostalgisch terugblikken op mijn eerste dagen aan de KULAK. Naast de vele leuke herinneringen, zal ik nooit vergeten hoe verloren ik me voelde toen mijn mama afscheid nam van me en mij voor het eerst alleen op kot achterliet. Het was een stressvolle eerste avond, ik heb waarschijnlijk nog nooit zo slecht geslapen. Een nieuw bed, een nieuwe kamer en de spanning van een onbekend avontuur waren veel om te verwerken. Ondanks het succesverhaal dat op die nacht volgde, kwam dezelfde stress en onzekerheid terug in alle hevigheid de eerste avond in Leuven. En ja, ook de voorbije week heb ik mij dood gestrest.
Hoe ga jij om met nieuwe situaties?
Deze ervaring zal voor velen herkenbaar zijn. Een nieuwe start gaat steeds gepaard met een gezonde dosis stress en spanning. Ben je daarnaast ook hooggevoelig, start je op jongere leeftijd aan je hogere studies of heb je een ontwikkelingsstoornis dan is het des te spannender. Ook voor ouders is deze periode niet vrij van stress. Je kinderen gaan het huis uit, ze worden verwacht van voor zichzelf te zorgen, de bezorgdheden zijn er ook bij jullie. Zo meteen geef ik je, op basis van mijn ervaring als student en ervaring als coach van heel wat jongeren die deze spannende stap succesvol gezet hebben, een aantal tips mee om een goede start te maken.
Dit moet je weten als student
Bevind jij jou in de luxe positie van generatiestudent dan heb je geluk, jij kan zo meteen starten in een modeltraject waar heel wat infosessies en activiteiten voorzien zijn om je wegwijs te maken in het hoger onderwijs. Generatiestudenten zijn die jongeren die onmiddellijk na hun secundair onderwijs het eerste jaar hogere studies aanvatten. Deze studenten kiezen meestal voor een modeltraject wat inhoudt dat je alle vakken opneemt binnen de eerste fase van je gekozen opleiding. Kies je om van dit modeltraject af te wijken en bijvoorbeeld minder vakken op te nemen, dan maak je best eens een afspraak bij een studietrajectbegeleider om je ISP (individueel studieprogramma) samen te stellen. Ik wil je hierbij graag meegeven dat je je nooit verplicht hoeft te voelen om een volledig curriculum op te nemen. Als je denkt dat je meer ruimte nodig hebt om tot rust te komen, om met al die extra sociale druk om te kunnen gaan of gewoon op jouw tempo leerstof wil kunnen bijhouden, dan kan een individueel traject een ware meerwaarde zijn. Wist je dat veel richtingen halve trajecten standaard aanbieden?
Voor de werkstudenten onder jullie raad ik graag onmiddellijk aan om een afspraak te maken bij een opleidingscoördinator of studietrajectbegeleider. Jij zal immers heel wat vragen hebben over het samenstellen van je individueel studieprogramma op maat.
Je staat er niet alleen voor
Je zal merken dat je medestudenten en het didactisch team van je opleiding er alles aan willen doen om jou start vlot te laten verlopen. Zij zullen tal van sessies in richten over de opleiding, rondleidingen in de bib en gebouwen, en nog veel meer. Ga hier zoveel mogelijk naartoe, je leert hier snel nieuwe mensen kennen en je blijft op de hoogte van belangrijke informatie.
Naast infosessies vanuit de opleiding, zijn er ook heel wat sociale activiteiten die je kan bijwonen de eerste weken. Zo zullen heel wat studentenverenigingen de mogelijkheid aanbieden om een meter of peter te krijgen. Dit is een oudere student waarbij je met al je vragen terecht kan. Een rondleiding door de stad en leuke feestjes en andere sociale activiteiten horen er ook bij die eerste weken. Probeer alles eens, leer nieuwe mensen kennen en amuseer je. Vermijd om die eerste week teveel op kot te blijven, al is het maar een halfuurtje, ga eens een kijkje nemen op een feestje of ga naar een voorstelling van een werkgroep. Op die manier verlaag je voor jezelf de drempel om nieuwe sociale contacten te leggen.
Heb vertrouwen, ook deze spannende tijden worden fijner
De eerste week zal niet zonder slag of stoot voorbij gaan. De kans is groot dat de stress op een gegeven moment overkookt en dat is helemaal oké. Het hoort er eigenlijk zelfs bij. Het is normaal dat je deze nieuwe start als spannend ervaart, neem dus zeker het eerste weekend de tijd om tot rust te komen. Je weg zoeken in het nieuwe systeem zal niet steeds evident zijn, maar geen nood, je bent niet de enige die zoekende is. Aarzel niet om vragen te stellen die eerste weken, jij bent vast niet de enige die niet weet hoe iets moet of waar iets is.
Belangrijke tips voor de startende student
Hierna som ik nog even een aantal dingen op die je zeker niet mag vergeten te doen de komende week. Ouders dit zijn zaken die jullie mee kunnen opvolgen:
-
Je ISP in orde zetten
ISP staat voor Individueel Studieprogramma. Aan het begin van elk semester krijg je de kans om je in te schrijven voor vakken. Dit doe je in je ISP. Ook wanneer je een modeltraject volgt zal je gevraagd worden om dit in te sturen. De deadline hiervoor zal ergens begin oktober zijn en indien gewenst kan je dit in februari aanpassen voor het tweede semester. Aangezien de regels en deadlines verschillen per instelling en vaak ook per faculteit raad ik je aan om zeker naar infosessie te gaan hierover of om je opleidingscoördinator/trajectbegeleider aan te spreken.
-
Faciliteiten aanvragen
Heb jij een attest van een functiebeperking zoals AD(H)D of ASS, dan kan jij indien jij dit wenst faciliteiten krijgen. Dit houdt in dat jij bijvoorbeeld meer tijd kan krijgen voor het maken van je examens. Let wel dat deze faciliteiten per faculteit en instelling kunnen verschillen. Voor meer informatie over je mogelijkheden hiertoe kan je terecht bij je opleidingscoördinator of studiebegeleiding. Indien je hier gebruik van wil maken, wacht je best niet te lang want de procedure voor het aanvragen van zo’n attest duurt even. Wil je het eerst zonder proberen? Geen probleem, je kan dit op elk moment doorheen je studies aanvragen.
-
Boeken kopen
Instructies voor het vinden van literatuurlijsten zal je vinden op de online leeromgeving van jou instelling (bv. toledo, point carré, minerva, …). Vergeet niet om eens je de vakken gekozen hebt, boeken en cursussen aan te kopen zodat je van bij het begin de leerstof kan bijhouden. Het kan goed zijn om de eerste lessen af te wachten wanneer je geen informatie hebt over boeken voor een bepaald vak. De meeste docenten zullen tijdens de eerste les meer informatie geven over wat je nodig hebt en waar je dit kunt vinden.
-
Tijdig rust nemen
De eerste weken zijn spannend, het is verleidelijk om je te laten meesleuren in elke dag uitgaan en wild doen, maar vergeet niet dat je ook rust nodig hebt. Probeer dus je eigen grenzen aan te voelen en een evenwicht te vinden tussen studeren, plezier maken en ontspannen.
-
Je amuseren
Bovenal wil ik je meegeven dat je echt wel mag genieten van je studententijd. Ook al is het nu nog onbekend en spannend, het went heel snel. Geniet ervan!
Ouder van een starter of doorstarter?
Als ouder krijg je ongevraagd vaak de tip om je student vanaf nu los te laten… Voor gevoelige gifted studenten is dat geen goed idee! Dat betekent echter niet dat je er als een moederkloek bovenop moet gaan zitten, maar je mag best wat meer bemoederen deze eerste weken.
Hoe ik dat aanpak
Mijn agenda staat traditioneel erg vol, de weinige gaatjes vul ik gewillig op wanneer ik een oproep krijg. Toch voorzie ik extra tijd voor mijn kinderen in deze periode. Ze hebben meer nood aan een babbel of een contactmoment. Toen ze met z’n allen nog op kot zaten, ging ik vaker eens langs in de week én we belden elkaar meerdere keren (soms zelfs per dag!). Ook Facebook is een handig medium, zo merkte ik. Mijn dochters (zoon zweert zich nooit te zullen verlagen tot Facebook 🙂 ), vinden dit een handig kanaal om mij snel iets te vragen of te laten weten hoe het loopt. En dat is fijn, ook voor de mama!
Want zeg nu zelf, wanneer word jij pas echt ongerust? Juist, als je ze niet hoort…
Dit mag jij – als ouder – zeker doen!
-
Spreek af om samen te gaan eten in de studentenstad
-
Even een berichtje sturen via Facebook (niet openbaar!, wel via Berichten) om te horen hoe het gaat
-
In het weekend extra tijd voorzien om spullen bij te kopen en ondertussen bij een thee en taart bij te kletsen
-
Luisteren
Maar ook…
Je gevoelige & gifted student is mogelijk overweldigd door alle indrukken, de sociale druk, de veelheid aan prikkels en keuzes die moeten gemaakt worden. Hou vinger aan de pols, maar weet ook wanneer je ruimte moet laten en erop kan vertrouwen dat het goed komt.
Bij ons werd er na enkele weken steeds een rustweekend ingelast. Meestal in week 3 of 4, want dat is je gevoelige & gifted student vaak al toe aan rust. Ze konden hier een gans weekend “slapen”.
Ontladen betekent ook dat jouw gevoelig & gifted student mogelijk eens wat tranen laat, voor de jongens is dat grommelen over verkeerde studiekeuze en hoe het allemaal niet zo spectaculair is als hij verwacht had. Geen paniek, dit gaat meestal snel terug over.
Omring je met mensen die naar jou kunnen luisteren
En je eventueel kunnen steunen bij onzekerheid. Want, zo weet ik ook, niets is lastiger voor een ouder dan zijn kind ongelukkig te zien. Ze mogen nog zo vaak zeggen dat de studietijd de heerlijkste tijd is… voor velen is het een opdracht en loopt het allesbehalve vlot.
Ook wij staan voor je klaar, mocht je een luisterend oor nodig hebben of wat doelgerichte studiecoaching!
Lieve groeten
Tania & Ophélie