Terug naar school: wat heeft je hoogbegaafde kind nodig voor een geslaagde start?

Hangt er bij jou ook spanning in huis dezer dagen?

Krijgt je kind al buikpijn bij de gedachte aan 1 september?

Ligt je zoon in de zetel en negeert hij alle boodschappen met het woordje school erin?

Is je dochter heel stil geworden deze week?

Nogal wat hoogbegaafde kinderen (en hun ouders) vinden het erg spannend om weer bij een nieuwe leerkracht terecht te komen. Ze merken dat hun kind veel stress heeft voor deze verandering.

Ik heb deze week voor jou een paar tips hoe jij je kind (en jezelf) hierbij kan helpen. Van nachtrust tot schooloverleg om de start zo vlot mogelijk te laten verlopen.

1e schooldag, 1e kampje, 1e kotervaring: grote stappen voor kind én ouder

Er zijn nogal wat “eerste keren” in een leven. Mijn boek Hoogbegaafd Opvoeden vertrok deze zomer naar de uitgever. Ik vertel je mijn verhaal en verklap je mijn methode voor nog vlotter hoogbegaafd opvoeden. Het is voor mij niet meer de eerste keer dat ik een boek schrijf, inmiddels is dit het 3e boek. Ik haal het hier aan omdat ik als moeder mijn kinderen ook meerdere keren een grote stap heb zien nemen. Nu ik het allemaal net heb neergeschreven, ligt het vooraan op mijn aandacht.

21 jaar geleden ging mijn zoon naar het 1e leerjaar, fier als een gieter met zijn boekentas. Ik vond het superspannend en de andere ouders van kinderen in zijn klas ook.

Die 5-jarige spring-in-‘t-veld, hoe zou hij dat gaan doen?

Hij is mijn oudste en dus was het voor mij heel dubbel: hij was ineens kleuter af.

Hij vond het prima, mama moest er wat aan wennen. Ik was ook wat onzeker over zijn mogelijkheden.

Mijn grootste bezorgdheid was of hij dag en week zou doorkomen zonder straf. Stilzitten was niet zijn sterkste kant maar hij had er heel veel zin in.

11 jaar geleden haalde ik mijn dochter uit het reguliere schoolsysteem. Ze startte 1 september thuis en zou dat voor de komende jaren doen tot ze klaar was met het secundair onderwijs. Een aantal mensen hadden laten weten dat ze dit een foute keuze vonden. Ik voelde me heel erg verantwoordelijk voor haar traject. We hadden echter alle andere pistes doorlopen. Voor dit creatieve kind was dit naar mijn beleving dé oplossing.

1 jaar geleden bracht ik begin augustus mijn andere dochter naar de VS om te gaan werken en studeren. Op de terugweg moest ik melden bij de balie op de luchthaven dat zij niet mee terug zou reizen (een heen-en-terug ticket bleek goedkoper dan 1 enkele reis). De hostess had met me te doen: “It”s OK, ma’am. We can wait untill 40 minutes prior to departure. In case she does show up.”

Het zijn steeds weer grote stappen in het leven van je kind. En die neem je samen met je dochter of zoon. Als ouder voel je je zooooo betrokken. Je voelt evenzeer de spanning bij je kind. Je wil helpen. Je wenst je kind het allerbeste toe.

1 september: het is altijd spannend voor je hoogbegaafde kind

Hoogbegaafdheid gaat gepaard met intensiteit van beleving om U tegen te zeggen. Elke verandering, zoals 1 september, kan dus heel wat teweeg brengen bij je kind. Dit zal zich uiten in een meer drukte, minder goed slapen, heel veel eten of net niet kunnen eten. Het ene kind huilt van de spanning. Het andere misdraagt zich. Kind A kan de slaap niet vatten. Kind B doet heel stoer. Wat is er allemaal spannend voor je doordenkertje?

Nieuwe juf of meester

Heel wat hoogbegaafde kinderen zouden liefst bij hun vaste leerkracht blijven. Ze kennen die inmiddels goed, de afspraken zijn helder. De leerkracht kent ook hun behoeften, kort gezegd: beiden hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. En dat geeft rust.

Een andere leerkracht brengt nieuwe afspraken met zich mee. Hoogbegaafde kinderen vinden dit vaak niet leuk: ze weten niet wat te verwachten. Van gekende leerkrachten op de school gaan ook allerlei verhalen de ronde. Soms vermoed een kind – of de ouder – dat hun kind beter niet bij leerkracht A zou zitten. Ze hebben gehoord dat de aanpak van deze leerkracht niet echt afgestemd is op de behoeften van hun kind. Je kan het een kans geven… dat doen de meeste ouders. Je wil mensen niet schofferen vooraleer je hen echt kent. Maar wat als je echte bezwaren hebt, je kind al weken niet meer slaapt en overgeeft van de stress?

Is het fout om de school aan te spreken vooraleer het schooljaar is gestart?

Laat ik je alvast meegeven dat ik inmiddels met de schoolbezoeken ben gestart. Denk niet dat ik op elke school om een leerkrachtwissel ga vragen. Vaak gaat het om alvast zo snel mogelijk mee te geven met de leerkracht wat de behoeften van dit kind zijn. Een vlotte start is de helft van het werk.

Ander klaslokaal

Bijna elk kind wordt op 1 september in een andere klas verwacht. Voor het hoogbegaafde en zeer intense kind is dit een hele opdracht. Als het enigszins mogelijk is dan raad ik je aan om in de loop van deze week alvast eens langs te gaan op school. Je kind kan dan al eens in alle rust naar het lokaal gaan kijken. Er even rondhangen en de sfeer opsnuiven kan wonderen doen.

Samen een plekje uitzoeken waar het fijn zitten is of een rustig hoekje waar je even op adem kan komen. Het zijn belangrijke weetjes voor je hoogbegaafde kind: dit geeft rust in het hoofd en in het lichaam.

Nieuw gebouw

Bij een aantal kinderen wordt naast een andere klas ook in een nieuw gebouw lesgegeven. Ook dat kan voor jouw kind een hele opdracht zijn!

En als je in een andere school start, wat dan?

Bij ons in België zitten nog veel kleuters in een echte kleuterschool en maken zij de stap naar het 1e leerjaar samen met een ander schoolgebouw… Dat kan pittig zijn.

Je mag er vanuit gaan dat je hoogbegaafde en gevoelige kind dit extra spannend vindt, zowel goed spannend als akelig. Het gedrag van je kind kan dus anders zijn dan de voorbije weken. Sommige van deze kinderen uiten dit in vervelend doen en kunnen daarbij niet benoemen waarom ze ineens zoveel onrustiger zijn.

Je mag dit als ouder best wel aanreiken: dit is een spannend moment én het hoeft niet negatief te verlopen. Je voelt je wel zenuwachtig natuurlijk. Deze erkenning kan wonderen doen voor je kind. Als ouder word je daar ook beter van: je begrijpt namelijk meer waarom het allemaal zo moeizaam gaat op dit moment.

Ik vind het gewoon niet leuk dat ik terug naar school moet…

Dat is een lastige als ouder, je wil namelijk niet liever dan dat je kind zich gelukkig voelt. De schoolstart wordt in de media en reclame ook vaak in beeld gebracht als iets wat heel leuk is en waar je allemaal toffe spullen bij kan verzinnen (en kopen). Alsof dat het goed maakt!

Een aantal hoogbegaafde kinderen gelooft er niet meer in, dat het dit jaar eindelijk eens anders zal zijn. Ga in ieder geval wel het gesprek aan met je kind. Beloof niet dat het allemaal beter zal worden, want dat weet je niet.

Erover praten helpt echt wel, het lucht je kind op.

Tegelijk krijg je inzicht in de beleving van je zoon of dochter. Dat maakt dat je misschien wel even bij de juf of meester kan binnenwippen om af te toetsen.

Blijf niet bij de pakken zitten, ga de dialoog aan.

In mijn nieuwe boek heb ik daar alvast een hoofdstuk aan gewijd: hoe jij met de school kan gaan praten en nog meer voor je kind kan opkomen.

Het is nog even wachten, binnenkort kan ik je vertellen wanneer dit boek uitkomt.

Mijn wens voor jou bij de start van dit nieuwe schooljaar

Ik wens jou en je kind – en de leerkracht van je kind – een fijne kennismaking. Blijf samen zoeken naar wat werkt!

Post Info :
Deel deze post :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *