Maak jij je (grote) zorgen over het schooltraject van je hoogbegaafde kind?

De school neemt een zeer belangrijke plaats in het leven van je kind – en dat van jou. Je geeft het vertrouwen, je kind zit vele uren van zijn wakkere tijd daar. Als zeer betrokken ouder wil je graag weten hoe het met je kind gaat in de klas. In tijden van corona horen wij van veel ouders dat zij nog geen oudercontact hebben gehad. Hoe is dat voor jou?

“Wat fijn om eens te kunnen vertellen dat het goed gaat”

Deze ochtend had ik een schooloverleg online dat we konden afsluiten met de woorden: “best wel fijn dat we eens een overleg hebben waar het goed gaat met het kind”. En dat is toch wel een belangrijke uitspraak op meerdere vlakken:

  1. We houden namelijk vaak overleg als het niet (meer) vlot loopt.
  2. We hebben de neiging om te lang uit te stellen om samen te zitten.
  3. Het doet deugd voor alle betrokkenen (leerkracht, zorg, directie, clb én de ouders) om te bespreken wat allemaal goed gaat…

Waarom hadden we dan toch dit overleg, hoor ik je denken. Wel, omdat we dit zo ingepland hadden. Dit kind heeft al heel wat moeilijke momenten achter de rug. Hij gaat sinds vorig jaar gelukkig en welgezind naar school. Hij werkt inmiddels ook goed mee en behaalt de punten die we van hem mogen verwachten. Er is inzet zichtbaar en juf kan hem positief aanmoedigen. Het is zo fijn voor ouders om ook deze kant van het verhaal te horen. We houden op deze manier ook de verbinding aan tussen school en thuis. Het vertrouwen in elkaar stijgt.

In tijden van corona is het niet eenvoudig voor ouders.  Op school probeert men de boel draaiende te houden. Ouders willen niet tot last zijn. Toch is het in deze extra belangrijk dat we elkaar blijven opzoeken. Een paar tips om dat snel en efficiënt te doen:

  • Plan een kort spreekmomentje in op een voorzien moment in de week (je kan vragen aan ouders om zich op voorhand te melden zodat je je tijd kan bewaken). Ik heb zelf een spreekuur op weekdagen van 8u tot 9u. Dat is een handig moment voor mij, dus zoek steeds een ogenblik dat ook passend is voor jou.
  • Voorzie een online spreekmoment. Als je het kort en krachtig wil houden kan het handig zijn om een paar vragen te stellen op voorhand:
    • Wat wil je bespreken?
    • Kun je mij vertellen hoe het thuis loopt (huiswerk, houding, gedrag)?
  • Mailen kan natuurlijk ook, maar neem het van mij aan dat je vaak meer tijd steekt in het heen en weer mailen en afwegen van je woorden.

 

Houd het gezond!

 

 

 

Wat is dat: Dubbel Bijzonder?

We spreken van Dubbel Bijzonder als het kind naast de hoogbegaafdheid ook een leer- en/of ontwikkelingsstoornis heeft, maar het kan ook gaan om meerdere stoornissen. Ook mogen we de kinderen met socio-emotionele problemen niet over het hoofd zien. Het is mogelijk dat het kind Dubbel Bijzonder is voor altijd (vb ADHD, dyslexie, ASS), maar het kan ook gaan om een tijdelijke belemmering (vb depressie). En zoals we met hoogbegaafden gewoon zijn, het is zeker mogelijk dat zij de stoornis zodanig onder controle krijgen dat het op termijn slechts nog een probleem is, of zelfs een eigenheid waar ze op een heel natuurlijke manier rekening mee hebben leren houden.

Vertrekken van sterktes en talenten

Hoogbegaafde kinderen hebben de creativiteit, de doorzetting en de capaciteiten om een groot verschil te maken in hun leven en dat van anderen. We kunnen deze sterktes, ook wel talenten genoemd, aanspreken. Vanuit het onderzoek gaan we dus op zoek naar hoe we het Dubbel Bijzondere kind kunnen helpen om te groeien. De aanpak zal dus steeds op beide (of meer) vlakken inzetten: op de hoogbegaafdheid en bijhorende behoeften én ondersteunen op de uitdagingen en noden die daaruit volgen.

Werkt dat?

Ja zeker!! We werken hiervoor steeds samen met de ouders, het kind, de leerkracht en eventuele deskundigen (logo, kine, arts, …). En is best heel wat die je thuis en op school kan doen, naast het werk van de deskundigen. Daarom hebben we dit jaar 4 masterclasses over hoe je Dubbel Bijzondere kinderen kunt op weg helpen.

Dr. Ophélie Desmet in dialoog met collega’s en jouw vragen

Op 22 november hebben we Lenneke Kapitein te gast die je wegwijs maakt in dyslexie. Verder in het schooljaar komen dr.  Matt Fugate (ADHD), dr. Richard Olenchack (DCD) en dr. Claire Hughes (ASS) aan bod.
We maken een opname die je achteraf krijgt toegestuurd. Breng je vragen mee naar de Masterclass en leg ze voor aan onze deskundigen!

Meer info via www.onderpresteren.be 

 

Post Info :
Deel deze post :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *