Hoogbegaafd in je klas: het probleem van de executieve functies

Multitasken zou in houden dat onze Butler meerdere taken naast elkaar uitvoert. Compernolle onderzocht hoe onze Butler daar in werkelijkheid mee omgaat. Hij krijgt een taak binnen en stuurt deze door naar het desbetreffende centrum. Krijgt hij ondertussen een nieuwe taak, dan stopt hij met het eerste en gaat over op het tweede. Een voorbeeld,

Je neemt je voor om een artikel te schrijven, je Facebook zet je op klein. Hij staat dus nog open, maar je neemt je voor om niet te kijken. Idem met de mails en gsm.

Op het moment dat er een bericht op Facebook wordt gepost, of er komt een mail binnen, dan krijg je zo een pop-up op je scherm. Voor je het weet heb je dat korte berichtje gelezen…

Compernolle geeft dus aan dat onze Butler op dat moment helemaal uit zijn taak wordt gehaald. Hij moet stoppen met taak 1 (artikel schrijven) en taak 2 (lezen van pop-up) voornemen. Daarna moet hij kiezen: welke taak geef ik voorrang. Dit neemt tijd in beslag, kostbare tijd… want ondertussen merk ik dat de tijd tikt en ik moet me nog 200 km verplaatsen en mijn artikel moet nog af.

Focussen kost energie, het helpt natuurlijk ongelooflijk als je Butler goed werk levert. En als je hoogbegaafd bent, dan gaan we ervan uit dat je Butler een goed stel sportschoenen aan heeft, goed uitgeslapen is en zijn krachtvoer binnen heeft.

Wij zien heel wat kinderen en jongeren die er lange tijd in lijken te slagen om te multitasken. Ze studeren met Facebook op de achtergrond, graag ook nog een tv-serie en liefst met de gsm binnen handbereik.

Hoe kun je alsnog “multitasken”?

Een paar slimme tips vanuit het Hoogbegaafd Opvoeden

  • Blokkeer je studie/werkmomenten in je agenda op voorhand Een goede productieve planning voorziet in een aantal momenten waarop jij kan werken voor je taak. Blokkeer deze momenten en plan ze realistisch in. Op vrijdagavond nog een verslag lezen, je wiskunde toets voorbereiden, … het lukt je niet! (zo merkte ik althans)

  • Zet alle stoorzenders af en leg ze buiten handbereik GSM, Facebook, mails: je kan ze afzetten, toch?

  • Doorzetten, volhouden, beloon jezelf Hard werk mag beloond worden, je hebt heus niet minder “karakter” als je jezelf van snoepjes voorziet. Het kan helpen 🙂

Maar wat als jouw Butler zijn werk niet goed kan?

Een groot aantal kinderen en jongeren krijgt te maken met een Butler die niet zo goed functioneert. Wij brengen ze samen onder het probleem van de Executieve Functies.

Bij het probleem van de EF merken we dat plannen, organiseren en taken gedaan krijgen niet of slechts moeizaam (lees: na vele herinneringen) lukken. Het is erg frustrerend voor ouders én leerkrachten, want je geeft maar kansen en er wordt niet geleverd. Hoe lang zal je volhouden?

Hoe herken je dit probleem (zonder dat je je kind moet labelen)?

  • Simpele taakjes lukken niet: wc-bril zakken, boekentas mee, taken afwerken én indienen, toetsen inplannen en voorbereiden, brieven afgeven, …

  • Frustratie komt in emotiebommen naar boven

  • Je kind is ongelukkig, want het kan maar niet voldoen

  • Slimme kinderen worden vaak als onderpresteerder herkend

Ben je leerkracht en wil je aan de slag met Executieve Functies in de klas? Dat kan in onze dagtraining of in de opleiding i.s.m. Ans Ramaut van de Autometafoor

Post Info :
Deel deze post :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *