Word ondernemer van je talent!

Onderpresteerder, hoe ga jij met je talenten om?

Onderpresteerders blijken het niet gemakkelijk te hebben op de werkvloer. Samenwerken in team is geen eenvoudige klus als jij steeds over alle info beschikt, waarmee de rest van je team de indruk krijgt dat zij overbodig zijn. Je snelheid van denken is van die mate dat je steeds weer moet wachten tot het voor de anderen ook helder is. Mogelijk ga je dan wel zuchten, met de ogen draaien (“dames!” :-)) en misschien neem je het gewoonweg uit handen en doe je het dus gewoon zelf. Koppel daaraan vast dat je misschien ook nog een perfectionistisch kantje hebben… NIET eenvoudig dus. En dat is nog niet alles, in de praktijk hoor ik vaak dat volwassen onderpresteerders ervaren dat zij nogal chaotisch zijn, bepaalde technieken onvoldoende beheersen en ook daardoor extra ongeduldig reageren (in de eerste plaats naar zichzelf toe). Een aantal van hen neemt geen opdrachten meer aan, heeft zichzelf ervan overtuigd dat anderen het veel beter kunnen.

Ondertussen ben jij je wel hyperbewust van de kansen die je hebt laten schieten… je omgeving geeft je dit mogelijk al een hele poos aan.

Je valt al snel op, vooral omdat je de ene keer zo snel bent en zoveel blijkt te weten, maar de andere keer lijk je dan weer “oliedom” omdat je niet snapt hoe het koffie apparaat werkt.

Je hebt energie voor 2, bent snel uitgekeken op je maandag-tot-vrijdag job, maar je mist vaak de juiste credentials om een job op jouw maat te kunnen krijgen.

Je krijgt te maken met heel wat (verkeerde) verwachtingen én er is maar weinig begrip voor jouw andere manier van denken.

Wil jij ook weg van het onderpresteren?

Waar wij vroeger ons beperkten tot hoogbegaafde kinderen en volwassenen is sedert een jaar iedereen bij ons welkom. In kortlopende trajecten – want jij bent een snelle denker en hebt vaak genoeg aan een paar krachtige insteken – gaan we van start met wat jij wil aanpakken/veranderen om tot (betere) prestaties te komen. Hierbij een paar indrukken van deelnemers:

Ik ben sindsdien tot veel meer in staat (A.)

Ik ben gelijk met je tips aan de slag gegaan én het resultaat mag er wezen (K.)

Mijn medewerkers zeggen me dat ik er veel meer sta (O.)

Traditioneel combineer ik 3 jobs, mijn omgeving geeft aan dat zij nu zien dat ik dit ook echt aankan. (H.)

Onderpresterende volwassenen komen in alle maten en vormen. Ze zijn vaak meester in het verhullen van hun mogelijkheden. Hoogstens vallen ze op in een teamoverleg door hun krasse uitspraken waarmee ze nagels met koppen slaan. Onderpresteren gaat vaak gepaard met problemen met de Executieve Functies wat maakt dat deze volwassene meer moeite ervaart met plannen en ideeën omzetten in doelgerichte actie. De verstrooide professor wordt allang niet meer geapprecieerd.

3 tips die jou uit het onderpresteren helpen

Onderpresteren bezorgt je veel stress. Jij beseft ten volle wat je kan en wat niet, maar toch zit er een belemmering op om U tegen te zeggen.

Ik heb niet de juiste diploma’s om te doen wat ik wil.

Mijn vriend diende het eindwerk niet in.

Boordevol ideeën, maar hoe krijg ik ze in de praktijk uitgevoerd?

Talloze onafgewerkte projecten liggen daar.

Ondertussen twijfel ik zo hard aan mijzelf (en mijn kunnen), ik blijf waar ik ben en dat maakt me doodongelukkig.

Wat zal ik kiezen? Moet dat of kan het ook beide? Maar hoe krijg ik dat georganiseerd?

Je bent creatief, een snelle denker én beschik je over een goede dosis zelfreflectie. Je hebt dus alle tools in huis om jezelf te overstijgen. Doe er dus vandaag nog iets aan! Hierbij alvast 3 belangrijke tips om je onderpresteren de deur uit te werken:

  1. Your hopes must be bigger than your dream Ga voor uitdaging, droom groot en hoop nog groter. Je hoeft het nu NOG niet te kunnen, maar het helder hebben van een doel maakt dat je gaat streven. Waar je ook uitkomt, inzetten – doorzetten en ervaringen opdoen.

  2. Werk met een scrumboard waarbij je kan bijhouden (1) wat je moet doen, (2) waar je mee bezig bent en (3) wat er je ondertussen hebt afgewerkt

  3. Volg een coachingtraject of training waarmee je een krachtige doorstart kan maken, als onderpresteerder is dit een van je grootste valkuilen: je denkt dat je alles alleen moet doen/kunnen

Download het eboek Word ondernemer van je Talent (Gevaert) en start meteen

Wees de eigenaar van je successen!

Post Info :
Deel deze post :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *