Voor ouders

Advies en begeleiding voor ouders

Oudergroepen Peers4Parents en oudertraining 

 

Ouders van hoogbegaafde kinderen gaan vaker in de versnelling. Van de intensiteit bij het opvoeden tot de snelheid waarmee je kind ontwikkelt. En dan is er nog de zoektocht naar passend onderwijs. Ondertussen word je een kei in ombuigen van faalangst en perfectionisme. Je kan je behoorlijk onzeker voelen, gelukkig ben je niet alleen in het hoogbegaafd opvoeden!

 

Jaren geleden (in de loop van het schooljaar van 1994) stond ik als ouder waar jij nu staat, je kreeg de boodschap dat je kind hoogbegaafd is. Er was toen heel weinig informatie, het meeste ging erover dat je je kind zoveel als mogelijk moest stimuleren én dat je zeker met socio-emotionele problemen zou te maken krijgen. Daar stond ik dan met een kind dat niet hield van kampjes, noch van het extra aanbod. Hij wilde alleen zo snel mogelijk vooruit. Wij sloten als ouder aan bij Bekina, waar we ons iets minder raar gingen voelen – onder andere ouders die ook hoogbegaafde kinderen hadden. Onze dochters vonden de kampjes wel leuk, maar zowel onze oudste als de jongste (beiden UHB) wilden eigenlijk alleen maar snelheid terwijl de middelste net heel veel rust en slaap nodig had (Dubbel Bijzonder). Waar wij ook kwamen met ons gezin voelden we ons toch nog steeds buitenbeentjes. Onze kinderen leken een heel eigen weg uit te stippelen, waaraan wij mochten deelnemen. Ik miste vooral het open kunnen zijn onder andere ouders, zonder dat er geoordeeld werd of dat er adviezen werden gegeven (die werkten bij ons toch niet). Nu ben ik grootouder en werk ik al meer dan 20 jaar met hoogbegaafden en hun gezinnen (en leraren), en dus kom ik terug in deze fase van bezorgdheden en zoeken naar evenwichtig stimuleren. Daarom koos ik ervoor om Facilitator te worden bij Peers4Parents. Om jou en andere ouders te verbinden, om je te versterken in je hoogbegaafd opvoeden. 

Peers4Parents

Deze oudergroepen brengen ouders van hoogbegaafde kinderen samen in een versterkend kader. We gaan samen een traject aan van 10 sessies, om de 2 weken is er een groepssessie. Elke sessie behandelen we een thema van hoogbegaafdheid op zich tot waarden en normen en emotionele uitdagingen. Maar ook begrenzen en hoe je het aan de buitenwereld vertelt, hoe je de broertjes en zusjes in je gezin (die mogelijk niet hoogbegaafd zijn) meeneemt in dit verhaal. 

We vormen een vaste groep met 2 facilitators (Anja Van Herck en Tania Gevaert, beiden zijn officiële facilitators bij Peers4Parents). Op donderdagavonden in Turnhout, vanaf 18 januari 2024 – telkens van 19u45 tot 21u15. 

 

Uniek in Vlaanderen, i.s.m. Peers4Parents Nederland

 

 

Hoogbegaafdheid ga de uitdaging aan met met meer zelfzekerheid

Hoogbegaafde kinderen vormen een ware uitdaging voor hun omgeving. Je wil het als ouder zo goed mogelijk doen, helaas krijg je geen handleiding bij dit kind. 

Hoogbegaafd opvoeden is

  • Omgaan met intensiteit (hoogsensitiviteit
  • Overleggen met school
  • Stimuleren op maat

Wij bieden zowel individuele als groepstrajecten

Hoogbegaafd opvoeden is een hele uitdaging en het is normaal als je soms twijfelt.

In 2024 starten we met de oudergroepen van Peers4Parents waar het socio-emotionele in het hoogbegaafd opvoeden centraal staat. 10 bijeenkomsten in vaste groep. 

Oudertraining 

3 sessies online of 1-daagse training, voor beide ouders (je betaalt 1 keer) – trainer Tania Gevaert 

In het hoogbegaafd opvoeden loop je vaker tegen uitdagingen aan dan in het gewone opvoeden. Alles gaat sneller, het is intenser en je hebt vaak heel wat vragen over stimuleren thuis en op school. In deze oudertraining – gebaseerd op het boek Hoogbegaafd Opvoeden in de praktijk van Tania Gevaert (2018) – leer jij ook een kei te worden in het hoogbegaafd opvoeden. 

Volgende thema’s komen aan bod: 

Hoogbegaafd: meer dan een cijfer
Intensiteit en extreme emoties: opvoeden met een versnelling
Onderwijs: wat te verwachten en hoe breng je dat over in schooloverleg?
Faalangst en perfectionisme: hoe krijg je je kind in de leerzone?

Dit is een aanbod in kleine groep, minstens 4 gezinnen en maximum 6 gezinnen. Avondgroep is sessie van 2 uur, dagtraining is een volle dag met lunch inbegrepen (Stadspark Turnhout, De Vlasschaard Stene Dorp).

Trainer: Tania Gevaert

Je betaalt €180 voor de training, je kan deze dus met beide ouders volgen (je betaalt maar 1 keer).

 

 

Liever individueel of als gezin?

Wil je liever begeleiding op maat en heel specifiek voor jouw gezin, dan is een gezins- en/of opvoedingsgesprek aangewezen. Ook voor wie al getest is komt het vaker voor dat je als ouders nog met vragen zit. In onze opvoedingsgesprekken gaan we doelgericht aan de slag met jouw vragen. We staan gekend voor een concrete aanpak waarin jij en je gezin centraal staan. 

Veelgestelde vragen gaan over:

  • Intense gevoelens bij ouder en kind
  • Faalangst, fixed mindset, weinig of geen doorzetting
  • Hoe krijg je je kind in beweging (aankleden, stoppen met schermpjes, eten, slapen gaan, nieuwe situaties, …)
  • Stimuleren: hoe en wat?
  • Schoolvragen: wat is mogelijk? 
  • Omgaan met levensgebeurtenissen
 
Gezinsgesprekken gaan door bij onze kind- en jongerentherapeuten en/of bij Tania zelf. We proberen je zo snel als mogelijk op weg te helpen, zodat je niet te lang hoeft te wachten op hulp. Wij werken oplossingsgericht, de meeste trajecten zijn kortlopend. Ondersteuning online is mogelijk. 
Kostprijs gezinsgesprek: €85 (kindtherapeut) – 95 (Tania); een gezinsgesprek is telkens 1u15

 

Je kan dit boek bij ons kopen met korting
0
0 item
Winkelwagen
Empty Cart