B-attest in de maak: lees hier hoe jij alsnog het verschil kan maken

In de studiecoaching merken we steeds weer dat het verschil heel snel gemaakt kan worden. Eens een leerling of student écht weet hoe hij of zij het moet aanpakken, dan boeken we vooruitgang. Maar we mogen ook de rol van de ouders hierin niet onderschatten!

Ik ben “op”, heb alles geprobeerd: kwaad worden, zorgzaam zijn, verwennen en beloftes… niets helpt! En toch besef ik dat mijn onderpresteerder het niet alleen kan. Soms mag ik helpen, ik weet echter niet meer hoe ik het verschil kan maken.

Dit is wat ouders ons vaak komen zeggen in een eerste gesprek: de grote ongerustheid is van die mate omdat ze weten dat hun kind meer kan, maar het komt er niet uit. De angst wordt gevoed door de kalender die dag per dag voortschrijdt, de examens en het rapport met eindbeslissing komt dichterbij. Het moet NU gebeuren.

In de ouder en jongeren training Onderpresteren slimmer aanpakken gaan we net dat doen: tips en tools voor de onderpresteerder maar ook voor de ouder. Samen streven we naar vooruitgang vanaf morgen.

Gratis aanbod: plannen, hoe?

Deze week heb ik een e-zine voor je rond plannen. Stuur een mailtje met de vraag naar e-zine plannen en ik bezorg het je in je mailbox.

Ondertussen krijg je hier ook al 5 studietips die Ophélie voor je samenbracht.

5 studietips
  1. Alles verzamelen

Een eerste en cruciale stap is om alles te verzamelen. Volgende korte checklist kan je daarbij helpen:

  • Handboek en/of cursus

  • Slides

  • Notities*

  • Voorbeeldvragen en doelstellingen van het vak (te raadplegen in de ECTS-fiche)

  • Feedback

  • Schrijfgerief

  • Papier

  • Eventueel computer

* Ga na of je notities volledig zijn. Is dit niet zo, zoek dan iemand om ze aan te vullen.

  1. Studieruimte

Eens je al je studiemateriaal verzamelt hebt, ga je opzoek naar een plaats om te studeren. Onder het motto samen beter dan alleen, helpt het een groot aantal studenten om samen te studeren. Je kan naar de bib gaan, studiegroepjes organiseren of gezellig naar de studieruimte van Hoogbegaafd Opvoeden komen waar je steeds een studiecoach ter beschikking hebt.

Ondanks de vele voordelen van samen studeren (ik denk bijvoorbeeld aan peer pressure) zijn er een aantal die ervoor kiezen om afgezonderd te studeren. Kies een plaats die werkt voor jou. Richt het in op een manier die werkt voor jou. Geen computer/gsm met wifi als je weet dat je hierdoor afgeleid zal raken bijvoorbeeld. Kies een plaats in huis waar je ongestoord kan werken. Creëer zo min mogelijk kansen tot afleiding. Het is veel gemakkelijk om gedisciplineerd te studeren als de afleiders geen kans hebben.

Let wel op dat je af en toe uit de afzondering komt en sociale contacten onderhoudt. Blokperiodes kunnen heel eenzaam zijn als je niemand hebt om eens mee te praten. Ga eens buiten in de pauze of doe iets leuks met vrienden.

  1. Samenvatten (in de veronderstelling dat lezen en aanduiden al gebeurd is)

Nu je alles verzameld hebt en je hebt een plaats gekozen om te studeren, kun je aan het eigenlijke werk beginnen.

In mijn jaren ervaring als student, bijlesgever en ondertussen coach, heb ik geleerd dat alles begint met het actief verwerken van de leerstof voor handen. Een eerste stap is meestal om alles eens te lezen en dingen aan te duiden, maar aangezien het over herexamens gaat, ben ik er vanuit gegaan dat je dat al achter de rug hebt. We gaan dus onmiddellijk over tot het samenvatten. Je kan op veel manieren samenvatten, maar alles begint volgens mij met het maken van een eigen cursus. Voor veel vakken heb je een handboek, slides, notities, reader, etc. die elkaar aanvullen. In dat geval is het goed om voor jezelf structuur aan te brengen. Je kan dat op veel manieren doen van mappen ordenen tot een studentencursus schrijven. Ikzelf kies er meestal voor om alles per thema of hoofdstuk te ordenen en vervolgens een samenvatting te maken waarin ik mijn verschillende bronnen aan elkaar verbindt.

Een samenvatting betekent dus niet altijd dat je de dingen in eigen woorden opschrijft. Voor mij is de eerste stap om alle informatie samen te leggen en een structuur te creëren waarin alles geïntegreerd wordt. Eens ik dat gedaan heb, ga ik opzoek naar verbanden tussen hoofdstukken en delen. Ik ga opzoek naar eigen voorbeelden en illustraties bij de leerstof en maak waar nodig schema’s.

Hoe jij te werk gaat, bepaal je zelf. Een belangrijke richtlijn daarbij is wel dat je de leerstof actief verwerkt en linkt aan je voorkennis. Een handboek 3 keer lezen is geen actieve verwerking. Reflecteren op wat je gelezen hebt, zoeken naar voorbeelden, linken aan andere cursussen of actualiteit, samenvatten, schema’s maken, oefeningen maken, en dergelijke meer zijn wel vormen van actieve verwerking.

Studeer jij taal- en letterkunde en moet je een aantal romans lezen, dan is het onvoldoende om ze enkel te lezen. Reflecteer op je leeservaring, link het aan de theoretisch kaders zoals literaire stromingen, ga opzoek naar kenmerken die de schrijven typeren, denk na over wat jij van het boek vond etc. Dat is een actieve verwerking.

  1. Oefenen

In het kader van actie staat ook oefenen centraal. Niet alleen vakken zoals statistiek of economie vragen oefening, ook heel theoretische vakken zoals filosofie kun je in oefenen. Maak oefeningen opnieuw, maak voorbeeldvragen en proefexamens, herneem je monitoraten. Alleen zo krijg je de leerstof actief verwerkt en verwerf je inzicht in je vooruitgang.

  1. Herhalen

Een laatste tips is neem tijd om te herhalen. Het klinkt logisch en toch wordt het vaak vergeten. Plan herhalingsmomenten in en herhaal op een actieve manier die werkt voor jou. Leg je leerstof uit aan een huisdier, geef les aan je knuffels, loop rond en zeg dingen op of blijf net zitten en schrijf dingen op. Kies iets dat werkt voor jou, maar houdt het actief. Ik herhaal het nog eens: een boek drie keer gewoon lezen heeft geen zin, het is uit de actieve reflectie en verwerking van wat je gelezen hebt dat je zal leren.

Herhalen betekent ook dat je voor een aantal vakken kenmerken, beginselen, axioma’s of noem maar zal moeten van buiten leren. Deze zal je alleen onthouden als je het regelmatig herhaalt.

Hou vol en Go Achieve!

Tania & Ophélie

Post Info :
Deel deze post :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *